2012. október 5.

7 Halálos bűn csokitorta

Harag, büszkeség, bujaság, zsugoriság, irigység, lustaság, mohóság.

A katolikus egyház szerint ezek az emberiség legelítélendőbb tulajdonságai, én azonban... nos, nem értek egyet. De ez nem tartozik ide. Az azonban már annál inkább, hogy miért így nevezték el ezt a tortát. (A fantáziadús elnevezés az eredeti oldalról származik.) Eleinte nem értettem, de nemrég megvilágosodtam.
Ez a torta mindent magába foglal.
Hiszen lehetsz haragos, ha nem jut már belőle másnap,  
                          büszke, hogy ilyen finomságot tudtál az asztalra tenni
                          buja, ha megfelelő helyzetben és helyről eszed (a csoki afrodiziákum!)
                          zsugori, ha nem vagy hajlandó fizetni ennyi (és jó minőségű) csokiért
                          irigy, ha nem adod ki a receptjét a kezedből
                          lusta, ha a sokféle krém, és várható koszos edényhalom miatt nem állsz neki
                          mohó, ha 2 nagy szeletet egy pillanat alatt betermelsz belőle.
  
                     
Nem az a torta, amit egy szerdai vacsora után odatesz az ember az asztalra, de ha van kilátásban ünnepi esemény, szerettek sütni, vagy csak szimplán hedonista módon halmozzátok az élvezeteket egy átlagos hétvégén is, essetek neki!

Nem fogtok csalódni:)


A tésztához:
3 dkg étcsokoládé (70%)
1 dl erős kávé
3 tojás
50 ml sűrű tejföl
4 evőkanál nagyon jó minőségű kakaópor
4 dl liszt
2 csipet só
1,5 teáskanál sütőpor
2 dl + 2 evőkanál cukor
20 dkg vaj

Az étcsokit egy tányérban kockákra tördeljük, leöntjük a kávéval, és állni hagyjuk, hogy felolvadjon.
A fehérjéből és sóból kemény habot verünk.
A tojássárgákat és vajat egy nagy edényben krémesre keverjük, majd a tejfölt és kávés csokit is hozzáadva homogénné dolgozzuk.
A száraz hozzávalókat összevegyítjük, majd a fehérjehabbal felváltva a csokis masszához adagoljuk. Vigyázzunk, ne törjük össze a fehérjét, különben nem fog a tésztánk felemelkedni.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Vajazzunk ki 2 db 18 cm-es tortaformát, és osszuk szét benne a masszát. Tűpróbáig süssük, nagyjából 25-30 percig.


3 féle csokikrém:
7 dkg fehér, -ét és tejcsokoládé
60 ml étkezési keményítő
4 dl tej
2 egész tojás
2 tojássárgája
1,5 dl cukor
3 evőkanál vaj
2 evőkanál whiskey
1 teáskanál rózsabors
2 teáskanál kávépor

1 dl tejben csomómentesen elkeverjük a keményítőt, majd hozzáadjuk a tojásokat, tojássárgát.
A maradék tejet meglangyosítjuk a cukorral, és egy részével óvatosan felhigítjuk a tojásos masszát. Ezután összeöntjük a kettőt, és lassú tűzön besűrítjük. 
Közben 3 tálba tesszük a kockákra tördelt csokoládét. Még melegen elosztjuk közötte a tojásos krémet, és állni hagyjuk, hogy felolvadjon benne a csoki. Ha ez megtörtént, mindegyikbe belekeverünk 1 evőkanál vajat, és az ízesítést: az étcsokihoz a whiskey-t, a fehércsokihoz a porrá zúzott rózsaborsot, a tejcsokihoz a kávéport. Hagyjuk kicsit hűlni.



Tejcsokis-mályvacukros krém:
20 dkg vaj (mindenképpen vaj!!!)
15 dkg tejcsoki
10 szem mályvacukor
pici tej
1,5 evőkanál keményítő

A puha vajat habosra keverjük.
A mályvacukrot mikróba rakjuk, és 1 perc alatt barnás kérget sütünk rá, hogy utána szép barnás színe, és karamellás jellege legyen. Vigyázat, megdagadnak a kis drágák, úgyhogy kellőképpen mély edénybe tegyük, ha nem akarunk a mikróból kínkeservesen ragacsot takarítani. Ezután átrakjuk egy lábosba, és vízfürdő fölött, a tejcsokival és pici tejjel simára olvasztjuk. Hagyjuk hűlni (de ne teljesendermedjen meg), majd homogénné keverjük a vajjal. Tegyük hűtőbe.


Összeállítás:
A 2 tortát kettévágjuk. Az alsó lapot megkenjük a whiskys-csokis krémmel, rá a következő lap, arra a fehércsokis-krém, tészta, tejcsokis-krém, tészta. Itt hűtőbe tehetjük, hogy egy kicsit szilárduljon.
A torta külsejét vonjuk be a tejcsokis-mályvacukros krémmel, majd ismét fagyasszuk egy kicsit.
Díszítésnek tehetünk rá csokiglaze-t (ehhez 10 g vajat, 20 ml tejet és 40 g csokoládét összeolvasztunk, majd miután egy pár percet hűlni hagytuk, öntsük a torta tetejére, és hagyjuk, hogy szép rusztikusan lecsorogjon az oldalán. Ehhez persze az kell, hogy egyenes legyen a torta teteje, ami nekem természetesen nem sikerült, így a torta egyik oldala teljesen glaze-es lett.)
                                      bonbonokat
                                      csokireszeléket




Forrás: Sprinkle Bakes

6 megjegyzés:

  1. Ez aztán a csokitorta! :) Istenien néz ki, és biztosan nagyon-nagyon finom is, ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  2. Csúcs, vagyis inkább brutális, már a neve is nagyon találó:) Nekem legjobban a tejcsokis mályvacukros krém tetszik, bár most nem ugrik be melyik is az a mályvacukor:) Nem igazán kedvelem a csokis tortákat, de a család igen, lehet, hogy a párom szülinapjára elkészítem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mályvacukor az amerikaiak marshmallow-ja, tudod, ez az amit a tábortűznél sütögetnek :) Ha a férjed szereti a csokisat, ezzel csodanő kategóriába fogsz lépni :D

      Törlés
  3. Na, ebből egy szeletért én is bevállalnám egyszerre a halálos bűnöket...:-DD Viccet félretéve, nagyon tetszik és gyönyörű, ügyes voltál! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem véletlenül van a csokifüggőség beegségként definiálva :P

      Törlés