2012. augusztus 8.

Sült paradicsomos fordított pite

Avagy a "szuperszendvics". (A balatoni első vacsinkon kóstolták a fiúk, és állításuk szerint nem volt rossz. Hmm, még ilyent sem mondtak soha a tortáimon/sütiken kívül bármire. De Á. kezdte el így hívni, miutána könnyebb szállíthatóság érdekében a paradicsomos részével össze kellett fordítanom.)
Vagy nevezhetném tarte tatinnak is, de nem teszem, mert ugyan alul van a teteje, de karamelles rétegnek se híre se hamva, mivel nem voltam hajlandó megdobni az amúgy is isteni ízű (és színű) picuri paradicsomokat és az étel kalóriatartalmát mindenféle extra adag cukrokkal.


De ami biztos: a színes külső mindent elmond, a belseje sem takar sokkal többet.
Csak egy kis paradicsompürét.
Meg tökmagot.
És egy uborkás tésztát.


Elkészítés: 
Végy egy tetszőleges/kedvenc pitetésztát. 

Tekintve, hogy nekem ilyen nincs, jobb híján összedobtam egyet a kezem ügyébe akadó dolgokból. Meglepően jó lett.

Tettem bele 10 dkg hideg tk. lisztet, 3 púpos teáskanál hideg pálmazsírt, 2 csipet sót, 1 teáskanál szódabikarbónát, és egy 10 cm hosszú hideg kígyóuborkát lereszelve. Ezt gyorsan összegyurmáztam, hűtőbe tettem.

Fogj egy  18 centis kapcsos tortaformát, és béleld ki csak az alját sütőpapírral.
Ezután moss meg (és töröld meg jól) 25 dkg apró szemű koktélparadicsomot (fontos, hogy tényleg jó íze legyen, mert EZ az, amidominál), rendezd el a forma aljában úgy, hogy minél kevesebb hely maradjon közöttük. Locsold meg olívaolajjal, szórd meg nagyszemű sóval, fehérborssal és őrölt fehér mustármaggal.

Tedd 240 fokos sütőbe - legjobb a grillfunkció, és süsd 15 percig, míg nem kap egy szép feketéscsíkos színt. 
Itt vedd ki, és mérsékeld a sütőt 175 fokra.
A paradicsomok tetejére kenj 3 evőkanál paradicsompürét, ezt szórd meg 5 levél apróra vágott bazsalikommal. (Itt a szárított is jó, egyrészt mert nem látszik, másrésztpedig a püré szépen átitatja.) Ossz el rajta igazságosan 1 nagy marék tökmagot, majd fedd be a körré nyújtott tésztalappal.
Ismét süsd 20-25 percig, majd hagyd kihűlni. Válaszd le a forma szélét, óvatosan fordítsd meg a pitét egy tányér segítségével, és húzd le a sütőpapírt.
Tálaláskor bazsalikomlevelekkel díszíthető.

3 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki, és nagyon izgalmassá és érdekessé teszi a paradicsom-tökmag-uborkás tészta kombináció! Engem pedig nagyon kíváncsivá tett! :)

    VálaszTörlés
  2. :) kívncsiság az már fél egészség

    VálaszTörlés