2012. május 23.

Rózsa(szín) világ :)

Nagyim holnap lesz 72 éves. (72. Úristen. Annyira nem látszik rajta, de mégis... van, hogy eszembe jut, mi lesz majd velünk. Nélküle... Egyenlőre elképzelni sem tudom. És nem is akarom.)
Mivel ajándékkitalálásban nem vagyok túl jó, szeretem a szülinapokat tortával köszönteni. Ahhoz mégiscsak jobban értek.
Ezt a helyzetet egyedül talán az érettségi írta/írja felül, mert nem voltam benne biztos, hogy lesz időm/kedvem csinálni valamit. Illetve nem, valamit készíteni mindig van időm. DE most nem valamit akartam, hanem olyant, amit ha meglát, büszke lesz rám. Mert nekem ez fontos. Ő az a személy, akinek mesélni szoktam arról, hogy miket csinálok, ő az aki felkutatja az ismerősei által javasolt "egy cukrászpalántának nélkülözhetetlen irodalmat", és nem utolsó sorban ő a "főszponzorom" is. (Az a heti 2 doboz tojás nem semmi, főleg, hogy alig eszünk. Leginkább sütni szoktam belőle, de mostanában nem volt túl sok időm, így  többször megesett, hogy egyszerre 70 tojás sorakozott az egyik polcon.)


Külsőben mindenképpen valami elegánsat álmodtam meg, mert 72 év, azért mégicsak 72 év. Nem egy sugarshopos tinidízájn. Csak azok a rózsák... Virággyártásban nem vagyok egy nagy spíler. Sajnos. Pedig látom, hogy mások milyen gyönyörű élethű dolgokat készítenek: nekem nem sikerül. (Ugyanígy vagyok a figurákkal is.)
DE tekintve, hogy a másik verzióhoz barna színt kellett volna kevernem (amiben szintén kegyetlen rossz vagyok), legyen a kisebbik rossz alapon a rózsákat választottam. Milyen helyesen.
Mert sokkal jobbra sikerültek, mint számítottam. (Meg amilyen az első volt.)
Közel sem tökéletes, de ezek szerint fejlődőképes vagyok. Csak gyakorolni kell :)  (Ha ezen múlik, hamarosan belefulladunk a marcipánrózsákba. :D )


A másik gyenge pontom az íz. Mármint konkrétumok nélkül kitalálni valamit. Annyira nehéz! Hál istennek nem az ötlethiány, sokkal inkább a tumultus miatt. Egy-egy ilyen alkalommal képzeletben 5-6 különböző komplett tortát összerakok. És akkor még a kis hibridekről nem is beszéltem.
Most anyához fordultam tanácsért (elvégre ő élt vele tizenx évig egy háztartásban), de nem volt túl nagy segítség. Nagyjából annyira, mint az Ázsia Bolt eladója, akit a bambuszpárolóról kérdezgettem.


Végül döntöttem. Diós lesz, naggyon diós. (Mert dióval is tele van a hűtőnk, annak ellenére, hogy rendszeresen pusztítom a zöldségkrémeimhez.)

És valóban. Diós lett. Naggggyon diós.
(Bár csak a krémet kóstoltam, az nagyon bejövős volt a cuki kis mazsoladarabkákkal, nem is maradt egy csepp sem a maradékból :P. Egyszerű, de zseniális. )


Hozzávalók egy 18 cm-es tortalaphoz:  (forrás: Híres emberek híres receptjei)

7 dkg vaj
3 nagy tojás
1 tk. vaníliakivonat
8 dkg cukor
7 dkg darált dió
7,5 dkg liszt
csipet só

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk.
A sárgákat a puha vajjal, vaníliával és cukorral teljesen simára keverjük, majd felváltva beleforgatjuk a diós-lisztet és fehérjehabot.
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Kivajazunk egy 18 cm-es tortaformát, majd belesimítjuk a masszát (a tetejét is igyekezzünk egyenletesre maszatolni), és megsütjük!



Diós-mazsolás krém (forrás: Mária Hajková-Édeskönyv)


5 dl zsíros tej
8 dkg cukor
4 dkg keményítő
8 dkg pirított!!!!!, durvára vágott dióbél
5 dkg mazsola
1 tojássárgája
17 dkg vaj

Fontos, hogy tényleg pirított legyen a diónk, egyrészt, mert így a barna héját is le tudjuk varázsolni, másrészt pedig eszméletlen aromát ad az amúgy nem túl karakteres krémnek.
3 dl tejet a cukorral, dióval és a mazsolákkal felteszünk melegedni.
A maradékban elkeverjük a keményítőt és a tojássárgát , majd mikor már elég forró a melegített tej, belekeverjük, és folyamatos keverés mellett besűrítjük.
Hagyjuk kihűlni.
A vajat keverjük simára a diós főzött krémmel, majd felhasználásig tegyük hűtőbe.


Összeállítás: A tésztánkat vágjuk 4 részre, töltsük meg a krémmel, de mindenképpen hagyjunk a bevonásra is egy keveset.
(Kívül unideccel burkoltam, az oldalán rózsaszín selyemszalag, a rózsákat pedig szintén unidecből formáztam.)

9 megjegyzés:

  1. Nekem tetszik,elegáns lett. A diós krém pedig jó válaszás volt, én is nagyon szeretem, a nagyid biztosan örült neki:) Boldog szülinapot kívánok neki:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett :)
    Rózsa-gyakorláshoz javaslom a gyurmát. Ami persze nem teljesen ugyanolyan, de nekem sikerült azon gyakorolnom, olcsóbb is, meg szerintem többször újrahasználható :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon, nagyon szép lett!Boldog szülinapot!:-)

    VálaszTörlés
  4. Szia Kicsim!
    Akkor most a segítségedre leszek. Mama még csak 72 éves. Mivel négyszer említetted az írásodban, gondoltam, korrigálok. Puszi

    VálaszTörlés
  5. Elsőre a tortát gyögyörű,és bíztos vagyok benne,hogy a következő még szebb lesz:))

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok :)
    Anyu, a hibát javítottam :D
    Elrenor, ez a gyurmás dolog nagyon-nagyon jó ötlet!!!!!!

    VálaszTörlés
  7. Szerintem nagyon szép! Egy elegáns maminak tökéletes ajándék! :) Amúgy saját szakállamra álltam neki virágokkal kísérletezni én is. Az orchideát választottam- hát így utólag belegondolva nem vok normális. Bár... Ha van kedved, nézd meg,mit sikerült alkotnom ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűűű,nagyon-nagyon szép!!!!
      Ha jóllátom, te is Pesten vagy, szólj ha vállalsz bemutatót/oktatást, engem érdekelne :)

      Törlés