2011. június 16.

Tahini

Ha azt mondom humusz, mindenki ugyanarra a dologra asszociál: föld. Még akkor is ha "képzeld, olyant ettem" körítéssel tálalom. 50-ből egy embernek még eszébe jut, hogy az amivel a Zohan kenegette  a haját, meg fogat mosott?
Ez legalább közel jár. Hiszen mindkettő arab. Mert a hummus becses magyar neve csicseriborsó krém. Csak a humusz sokkal elitebbnek hangzik. :D
Szóval pár hete vettünk a Sparban. Egészen véletlen találkozás, be volt hajítva szegényke a túrók közé. Megsajnáltam, jött velünk haza. De nem volt ideje megszokni az új helyet, 2 nap alatt az egész átköltözött a pocakomba.
Szóval szerelem. Tiszta, igaz, és megronthatatlan. De minden szerelem lehet szebb. Mondjuk ha minden apró részletéért megdolgozunk.


Persze ennyi hablatyolás után feltehetitek a kérdést, jogosan, hogy és mi a franc köze van ennek a tahinihez?  És mi az a tahini egyáltalán?
Nos kéremszépen, a tahini a humusz egyik (fő) ízesítőanyaga. Póriasan szezámmagpaszta. Biztos források szerint Ázsia boltokban kapható. Meg is kértem apát, hogy legyen olyan kedves és vegyen, de...természetesen ez nem így működik. Pontosabban: ez így nem működik. Ha lennék olyan naiv, hogy arra várjak, hogy majd szerez, hát... nagy valószínűséggel minden szempontból megragadtam volna a 9 éves szintemen. Igaz a mondás, ami neked fontos, azért neked kell harcolnod, mert senki másnak nem az.
Így esett a nagy eset, házilag.



Hozzávalók: 10 dkg szezámmag
                       1 gerezd fokhagyma
                       1,5 kávéskanál só
                       2 evőkanál olívaolaj
                       0,7 dl víz

A szezámmagot egy száraz serpenyőben megpirítjuk, majd miután kihűlt, kávédarálóban ledaráljuk. Ajánlatos előtte átnyomatni rajta egy darab száraz kenyeret, mert nem túl gusztusos a kávés aroma. A fokhagymát áttörjük, majd hozzákeverjük a szezámmagliszthez/őrleményhez - ez darálótól függ a sóval és olívaolajjal együtt. A víz mennyisége csak hozzávetőleges, lehet folyékonyabbra, sűrűbbre.
Hűtőben tárolva, szerintem több hónapig is eláll.

                                                        Ez a mennyiség 1 babaételes üvegbe fért bele
Recept a No Saltyról.                      

2 megjegyzés:

  1. jáhháháhá én a hummust kiskorom óta ismerem és szokásunk enni, és igen dicsekedni volt kedvem, h kivételesen ismerek vmit :D

    VálaszTörlés
  2. Naa, végre! Te vagy az első, és ezzel nem viccelek :)

    VálaszTörlés