2011. március 6.

Krémestorta meggyel és marcipáncsillaggal

Anna tortája. Egy bécsi piskóta, krémestöltelék meggyszemekkel (mert azért mégse menjünk el túlzottan a gejl irányba), a külsején marcipáncsillagok csokikontúrral.
És hogy miért? Mert azt mondta a kedvence a krémes-krémestöltelék , a csillagok pedig amiatt, mert biztos vagyok benne, hogy egyszer ő is közöttük fog tündökölni, mint babérkoszorús költő.


Hozzávalók: 3 tojás
                      8 dkg cukor
                      7,5 dkg liszt
                      csipet só
                      8 dkg vaj

Egy nagy tálban vizet melegítünk a vízfürdőhőz. A vajat megolvasztjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy nagy tálban egy csipet sóval a hűtőbe rakjuk, a sárgákhoz hozzáadjuk a cukrot, és vízfürdőben fehéredésig keverjük. Ha kész vegyük le, szitáljuk bele a lisztet, de ne keverjük el!! majd öntsük bele a vajat is. Még ekkor sem keverünk. A fehérjéket verjük kemény habbá, és a harmadát forgassuk bele a masszánkba. Vigyázzunk, tényleg ne menjen át keverésbe a dolog, mert akkor nem lesz jó levegős a piskótánk. Végül a maradék habot is adagoljuk bele.
Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Kivajazunk egy 18 cm-es tortaformát, beleöntjük a masszát, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

            1,5 dl tej
            1 tojás
            1 evőkanál liszt
            1 nem púpos evőkanál cukor
            negyed vaníliarúd kikapart belseje
            1 csipet só
            1 maroknyi meggy (pl. befőtt)

A tejet elkeverjük a liszttel és cukorral. Szétválasztjuk a tojást, a sárgát a tejes keverékhez adjuk, a fehérjét a hűtőbe tesszük. A tejes keveréket lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felmelegítjük, míg be nem sűrűsödik. Verjünk kemény habot a fehérjéből, és forgassuk bele a még meleg krémbe. Adjuk hozzá a vaníliamagot is.

Összeállítás: A kihűlt piskótát vágjuk félbe. Figyeljünk arra, hogy egyenletes legyen a külseje, mert ez olyan mint egy fürdőruha, nem takar semmit. A meleg krémet kenjük rá a piskótára, majd a tetejét rakjuk ki szép egyenletesen meggyszemekkel. Ennek a tetejére jön a piskóta másik része.

Díszítés: 5 dkg marcipánmassza
                5 kocka csoki + pár csepp olaj

A marcipánmasszát nyújtsuk vékonyabbra, és szúrjunk ki belőle csillagokat. Ezeket rakosgassuk úgy a tortára, hogy majdnem egymáshoz érjenek, de azért legyen köztük hely. Ha kész van, nagyon folyós baracklekvárral ragasszuk őket a helyükre. De vigyázzunk, hogy tényleg csak ragasztás célzatából legyen, mert ha túl sok kerül rá, elázhat.
Olvasszuk meg a csokit vízfürdőben, majd töltsük egy nejlonzacskó egyik sarkába. A lényeg, hogy beszorítsuk egy kis helyre a csokit. Személy szerint csak a mézeskalács-díszítéshez tudom hasonlítani, mert ugyanazon az elven működik. Vágjuk le a zacskó szélét a csokis résznél. De ügyeljünk arra, hogy inkább fokozatosan tágítsuk a lyukat, mert ha túl nagy lyukat vágunk, akkor azt bebuktuk. Új zacskó, új maszatolás.
Rajzoljuk körbe a csillagokat. Dolgozzunk tempósan, mert a csoki elég hamar visszadermed. Persze ha ez megtörténik az sem baj, tegyük vissza a vízfürdőbe, most már nejlonzacskóstul. Tanácsos befogni a lyukas végét, ha nem akarjuk, hogy a zacskóba víz menjen, vagy a csokink kezdjen el kikígyózni. Nyomogassuk a dermedtebb részeket, míg újra folyékony nem lesz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése