2011. március 3.

Pillangókalács

Az a kalács, ami jó magában, jó tejjel, jó lekvárral, és tipikusan az ovit eleveníti fel.
Eszünkbe jut amikor körbeültettek minket azoknál az icipici asztaloknál, amikor kezet mostunk a mosdóban, ami ma már csak térdig érne, de akkor tökéletes volt. A kicsi vécék, a sok játék, az udvar, a homokozó, a délutáni alvás, a fajátékok, és persze a délutáni alvás. Ami személy szerint nekem a halálom volt. Sohasem tudtam elaludni, csak feküdtem nyitott szemmel, szorítottam Gagát, és vártam hogy vége legyen a szenvedésnek.

A recept a Stahl magazin régebbi tavaszi számából van.

Hozzávalók:50 dkg finomliszt
                      3 dl langyos víz + 2 dkg élesztő + kiskanál cukor
                      fél dl étolaj
                     2 tojás
                     7 dkg cukor
                     1 nagyon púpos evőkanál kakaópor + fél dl langyos víz
                     fél teáskanál só
                     1 felvert tojás/maradék tojásfehérje a kalács lekenéséhez

A vízbe belemorzsolom az élesztőt, beleszórom a cukrot, majd letakarva megvárom, hogy felfusson.
A lisztet beleszitálom egy nagy tálba-azért jó, ha szitáljuk, mert ezzel még több levegőt viszünk a tésztába-csinálunk egy kisebb mélyedést a közepébe, és beleöntjük az élesztőnket. A vizes részlegbe beleütjük a 2 tojást, hozzáadjuk az olajat, cukrot, és dagasztókarú robotgéppel minimum 10 percig gyúrjuk. A legvégén hozzáadjuk a sót is.
A tésztát 2 részre osztjuk, az egyikhez hozzáadjuk a vízben elkevert kakaóport, logikusan a robotgép összedolgozza nekünk, majd mindkét tésztabucit meleg helyre tesszük kelni.
Ha kétszeresére kelt egyforma téglalapot nyújtunk mindkettőből, egymásra helyezzük őket. Bejelöljük hol van a közepe, majd addig a pontig a hosszabbik oldalánál kezdve mindkét oldalról feltekerem. Így egy szemüvegszerű formát kapunk, amit sütőpapírral bélelt, magas falú pástétomformába teszünk. Ismét meleg helyre tesszük, hogy újra a kétszeresére nőjön.
Sütés előtt a tetejét lekenjük a tojással.
190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük míg a teteje szépen meg nem barnul, az alja pedig kong. Ez körülbelül 20-25 perc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése