Az ízvilága elég télies, de sajnos még szezonja van. Sebaj. Ilyen finomságokkal még a tél is finom.
Hozzávalók az élesztős alaptésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg cukor
5 dkg vaj
1 tojássárgája
negyed dl tej
1 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
A lisztet, sót, cukrot összekeverjük egy nagy tálban, majd hozzávagdossuk a vajat. Gyorsan összemorzsoljuk, hogy ne nagyon olvadjon meg a vaj. Ezután hozzáadjuk a tojássárgát, a felfutott élesztőt (utolsó három hozzávaló), és dagasztókarú robotgéppel tésztát csinálunk. Nem fogja összegyúrni, de kitűnően elkeveri a hozzávalókat. A legvégén kézzel pillanatok alatt egybeállítható. Tegyük a hűtőbe minimum fél órára folpackba csomagolva.
Elősütés: A tésztát elfelezzük. A nem használt részt pakoljuk vissza a hűtőbe, mert a melegtől csak elkezdenek olvadni a vajszemcsék.
Lisztes munkalapon nyújtsunk egy 3 mm vastag tésztát olyan alakara, amilyen a tepsink. Jelen esetben nekem egy szimpla 28 x 28-as volt a mérce. Sütőpapírra tegyük majd rá megint egy sütőpapír, amit pakoljunk tele nehezékkel. Ez lehet rizs, bab, kiskavics, vagy bármilyen száraz hüvelyes. Ez a vakon sütés. ( Hozzátenném, hogy engem mindig is érdekelt, hogy az erre a célra felhasznált nehezéket lehet e utána még bármire használni. A tapasztalat : lehet. Rizzsel dolgoztam, amiből kellett egy jó adag, de nem égett szét, mindössze kapott egy olyanfajta fehéres színt, miután megpirítjuk olajon a rizottónak.)
Előmelegített 200 fokos sütőben 6 percig sütjük nehezékkel, majd további 3 percig a nehezék nélkül, hogy pirulhasson.
Amint kivettük a sütőből kenjük le tojásfehérjével, ami mint egy filmréteg védeni fogja az elázástól.
A töltelékhez: 35 dkg birsalmasajt
4 nagy alma
1- 2 dl víz
5 dkg vaj
fél vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja + 2 evőkanál leve
A birsalmasajtot kockázzuk fel, adjunk hozzá vizet és forraljuk addig, míg lekvárszerű pép nem lesz belőle. A víz mennyisége függ a sajt keménységétől, nekünk mamától van egy rakat, és azok kőkemények. Ez a 2 dl vizes. Ha boltban vesszük az logikusan jóval puhább, oda bőven elég 1 dl is.
A vajat olvasszuk meg, az almákat pucoljuk meg, szeleteljük vékonyra és pároljuk meg benne. Ha már puha és száraz, ízesítsük vaníliával, és citromhéjjal-lével.
Összeállítás: Az elősütött tésztalapra ráhalmozzuk a tölteléket, majd a még használatlan tésztából is nyújtunk egy picit nagyobb méretű lapot, mint az alsó. Tapasztalat, hogy sütés közben összezsugorodik. Ennek a tetejét is lekenjük tojásfehérjével.
Előmelegített 200 fokos sütőben körülbelül 25 perc alatt készre is sül. Ha a teteje nagyon pirulna, fedjük le fóliával.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, és csak azután szeleteljük.
12 kocka sütemény
Hú, ez az egyik kedvencem! :)
VálaszTörlésUgye? :D nagyon jó cucc.
VálaszTörlés