2011. március 7.

Birsalmás pite

A Stahl magazinban találtam, ismét. :) Mostanában újra nézegetem őket, és rá kellett eszmélnem, hogy tulajdonképpen sütni még nem jutott eszembe belőle. De pótolgatom szorgalmasan.
Az ízvilága elég télies, de sajnos még szezonja van. Sebaj. Ilyen finomságokkal még a tél is finom.


Hozzávalók az élesztős alaptésztához:   
                       20 dkg finomliszt
                       5 dkg cukor
                       5 dkg vaj
                       1 tojássárgája
                       negyed dl tej
                       1 dkg élesztő
                       1 kávéskanál cukor


A lisztet, sót, cukrot összekeverjük egy nagy tálban, majd hozzávagdossuk a vajat. Gyorsan összemorzsoljuk, hogy ne nagyon olvadjon meg a vaj. Ezután hozzáadjuk a tojássárgát, a felfutott élesztőt (utolsó három hozzávaló), és dagasztókarú robotgéppel tésztát csinálunk. Nem fogja összegyúrni, de kitűnően elkeveri a hozzávalókat. A legvégén kézzel pillanatok alatt egybeállítható. Tegyük a hűtőbe minimum fél órára folpackba csomagolva.


Elősütés: A tésztát elfelezzük. A nem használt részt pakoljuk vissza a hűtőbe, mert a melegtől csak elkezdenek olvadni a vajszemcsék.
Lisztes munkalapon nyújtsunk egy 3 mm vastag tésztát olyan alakara, amilyen a tepsink. Jelen esetben nekem egy szimpla 28 x 28-as volt a mérce. Sütőpapírra tegyük majd rá megint egy sütőpapír, amit pakoljunk tele nehezékkel. Ez lehet rizs, bab, kiskavics, vagy bármilyen száraz hüvelyes. Ez a vakon sütés. ( Hozzátenném, hogy engem mindig is érdekelt, hogy az erre a célra felhasznált nehezéket lehet e utána még bármire használni. A tapasztalat : lehet. Rizzsel dolgoztam, amiből kellett egy jó adag, de nem égett szét, mindössze kapott egy olyanfajta fehéres színt, miután megpirítjuk olajon a rizottónak.)
Előmelegített 200 fokos sütőben 6 percig sütjük nehezékkel, majd további 3 percig a nehezék nélkül, hogy pirulhasson.
Amint kivettük a sütőből kenjük le tojásfehérjével, ami mint egy filmréteg védeni fogja az elázástól.


A töltelékhez: 35 dkg birsalmasajt
                         4 nagy alma
                         1- 2 dl víz
                         5 dkg vaj
                         fél vaníliarúd kikapart belseje
                         1 citrom reszelt héja + 2 evőkanál leve

A birsalmasajtot kockázzuk fel, adjunk hozzá vizet és forraljuk addig, míg lekvárszerű pép nem lesz belőle. A víz mennyisége függ a sajt keménységétől, nekünk mamától van egy rakat, és azok kőkemények. Ez a 2 dl vizes. Ha boltban vesszük az logikusan jóval puhább, oda bőven elég 1 dl is.
A vajat olvasszuk meg, az almákat pucoljuk meg, szeleteljük vékonyra és pároljuk meg benne. Ha már puha és száraz, ízesítsük vaníliával, és citromhéjjal-lével.


Összeállítás: Az elősütött tésztalapra ráhalmozzuk a tölteléket, majd a még használatlan tésztából is nyújtunk egy picit nagyobb méretű lapot, mint az alsó. Tapasztalat, hogy sütés közben összezsugorodik. Ennek a tetejét is lekenjük tojásfehérjével.
Előmelegített 200 fokos sütőben körülbelül 25 perc alatt készre is sül. Ha a teteje nagyon pirulna, fedjük le fóliával.

 A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, és csak azután szeleteljük.
                                                                                            12 kocka sütemény
           

                        

2 megjegyzés: