2010. december 25.

Bejglitorta

Egy kis újítás a hagyományos bejglihez képest. Még a tavalyi Stahl magazinban volt benne, és anya idén találta ki, hogy na akkor ő szeretné ezt. Nem hazudok, ha azt mondom, hogy az egész legnehezebb része a recept megtalálása, és a daráló szétszedése volt. Nem nehéz, sőt, igazán könnyű. Ráadásul ha valaki tényleg azon aggódik, hogy kireped a süteménye, ez orvosolja a problémát. Mondhatni: nem tud kirepedni.
És a végére: nem fényezésképpen mondom, de szerintem csak nyer, aki eszerint a leírás szerint csinálja, mert oké, hogy Stahl jó szakács, de iszonyatosan túlbonyolítja a dolgokat. Most őszintén, minek egy ilyen receptet másfél oldalon keresztül részletezni?



Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 evőkanál tejöl, 1/2 csomag szárított élesztő, 5 dkg porcukor, 1 csipet só, 12,5 dkg hideg vaj, 1 tojás
A tésztát egy nappal korábban készítjük. A lisztet, cukrot, sót, és szárított élesztőt összekeverjük, hozzáreszeljük a vajat, majd ujjainkkal lehetőleg gyorsan elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt és tojást, így gyúrunk egy viszonylag lágy tésztát. Bucira formázzuk, és egy éjszakára a hűtőbe költöztetjük, folpackba csomagolva.

                  fél dl rum, 1 dl tej, 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor
                  1 citrom reszelt héja, fél kiskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg, 15 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 1,5 dl tej
A kétféle töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat, a tejet megmelegítjük, úgy forrázzuk le le a száraz anyagokat.

Egy piteformát kivajazunk. A tésztát elosztjuk először 2 felé, majd az egyik felet még 2 felé, így lesz 3 darab tésztánk. A legnagyobb darab tésztát olyan körlappá nyújtjuk, hogy mikor beletesszük a formába, az oldalait is fedje. Ennek a felét megkenjük a diós töltelék felével, a másik felét a mákos töltelék felével.
Az egyik kisebb tésztát kb. akkorára nyújtjuk, hogy befedje a tölteléket. Inkább legyen kisebb, mint nagyobb, mert ha egy icipicit kisebb, még ki lehet húzkodni a széléig. Erre ráhalmozzuk a maradék tölteléket, szintén elosztva. Én szívem szerint úgy csináltam volna, hogy alul ilyen, felül olyan, de anya nem engedte.
Az utolsó darab tésztát is kinyújtjuk, és befedjük vele a tortát. Úgy igyekezzünk, hogy a szélénél lévő tésztához hozzá tudjuk nyomkodni.
A tészta tetejét villával megszurkodjuk(egészen a forma aljáig), majd egy újabb fél órát pihentetjük meleg helyen.
15 percig sütjük forró sütőben, majd még 25 percig 175 fokon. Ha túlságosan pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le.
Ha kihűlt takarjuk le alufóliával, és csak másnap szeleteljük, mert addigra lesz az igazi.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése