2010. október 12.

Fokhagymás-chilis kifli

A reggelim. :) Szuperfinom fokhagymás-chilis kifli, belül natúr medvevajkrém, ubi és répa karikák. Esküszöm, kenyeret sütni a legszórakoztatóbb, annyi féle mindent ki lehet hozni belőle( na nem mintha sütiből nem), hogy az csuda. Csak a sütikhez képest egészséges is valamennyire. Már ha az ember valamiféle teljeskiőrlésű terméket használ. (Még ha csak felesben is. :D )






Fokhagymás-chilis kifli

kb.14 dkg rozsliszt
kb.7 dkg félbarna kenyérliszt
fél kocka élesztő
egy dl tej
kevés cukor
 fél teáskanál só
2 chilipaprika( nekem ez a kis cserépben nevelgetős verzió van, abból a nagyobbak)
4 gerezd fokhagyma
1,5 evőkanál kefir a lazításhoz


A tejet a cukorral langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és letakarva hagyjuk hogy felfusson. Ezalatt a liszeteket összekeverjük( azért írtam kb-t mert nem mértem, csak úgy öntöttem, de  nagyjából ennyi lehet. Ha kevés, az gyúrás közben derül ki, ekkor tegyünk még hozzá-mindegy melyikből-, de csak óvatosan.), és hozzáadjuk az ízesítőket: a fokhagymát és chilit apróra vágva. Ha az élesztő jó (a teteje nagyon magasra megnőtt és habos) összegyúrjuk a liszttel. Itt tegyük hozzá a kefirt is. És ha kell a lisztet.Ilyenkor kell egy jó kis tésztát kapnunk, ami se nem ragacsos, se nem száraz. Tegyük félre kelni meleg helyre, kb egy órára.
A kétszeresére nőtt tésztát gyúrjuk át, és formázzunk belőle kiflit/zsemlét, ami jólesik. Nekem ebből három, megsülve 12-13-14 dekás kifli lett. Rakjuk sütőpapíros tepsire, és ismét hagyjuk kelni egy kicsit. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Ha picit megnőttek a tészták, locsoljuk le vízzel. Addig süssük, míg a külseje szép világosbarnás lesz, és picit kemény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése