2011. október 6.

Mozart torta 2.

Lilike anyujának a szülinapjára. Ami nem most, nem is vasárnap volt (amikor a torta készült), hanem az ominózus muffinos akcióval esett egy napra. Nem véletlenül, tegyük hozzá :).
A kérés egy klassz kis Mozart torta volt. Már csináltam egyszer, még apa 41. szülinapjára, de az egész más recept/szisztéma szerint készült. Kezdve, hogy nem volt benne csokikrém, (sőt, csoki semmilyen formában sem), kakaós tésztával készült meg ilyenek. Különbözött, na. DE természetesen egyik sem finomabb vagy jobb, mint a másik *, csak nekem ez valahogy jobban passzolt Liliékhez. Meg talán szebben díszíthető. Ami nem hátrány, bármennyire is mondják, hogy "jaj, de az íze a lényeg, úgyis megeszed". Nem. Nézzen ki valahogy. Méghozzá jól.
Szerencsére az ünnepelt nagyon örült, és ízlett is neki. Sőt, 3 nap távlatából (mikor visszakaptam a véletlenül Pestre került telefonom-természetesen lemerülve) az sms-ét is megkaptam. Köszönöm Mariann :)

* Aki el tudná dönteni, az apa (meg Marci, de ő hülye, és semmire sem emlékszik), meg esetleg Mara. Mert ők ettek az első verzióból. Ha egyszer nagyon sok időm lesz, csinálok nekik egy tesztverziót ebből is. És akkor kiderül a csúf igazság.


A recept Csokiparánytól :) mint mindig, most sem csalódtam.

Tésztához: 
   2 tojás
   12,5 dkg cukor
   1 dl tej és olaj kombó (összesen 2 dl)
   16 dkg liszt
   1,5 teáskanál sütőpor
   csipet só
  
A tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük. Ezután elkeverjük benne az olaj-tej keveréket, és az összekevert száraz hozzávalókat beledolgozzuk.
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Kivajazunk egy 18 cm-es tortaformát, beleöntjük a masszát, és kb. fél óráig sütjük. Fontos a tűpróba!




Csokikrém:  
   10 dkg tejcsoki
   0,5+1,5 dl tejszín
   10 dkg reszelt étcsoki
   
A tejcsokit és fél dl tejszínt összeolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni (kb. 1 óra). Közben néha keverjük meg. A maradék 1,5 dl tejszínből kemény habot verünk(kb. 1 púposabb evőkanál porcukor, és 1 fixáló kell), és összeforgatjuk a csokis keverékkel. Legvégül hozzáadjuk az étcsokireszeléket is. 



A mozart golyókhoz és díszítgetéshez:
    2 dkg porcukor
    2 dkg őrölt mandula
    2 dkg tejcsoki
    1 nagyobb teáskanál mogyorókrém
    15 dkg zöld marcipánmassza
    8 dkg reszelt étcsoki
    kb. 0,3 dl tejszín
    étcsokidíszek (gondolom lehet boltban is vásárolni, én rákaptam a házira)

A porcukrot, mandulát összekeverem, majd az olvasztott tejcsoki és nutella párossal egy lágy, tésztaszerű valamivé dolgozom. Ez lesz a nugát. Használatig tegyük a hűtőbe. A marcipánból gyúrjunk kicsit több mint féldiónyi gombócokat, egészen pontosan nyolcat. Nyújtsuk ki a nugátunkat, és szaggassunk belőle köröket, amiből egyet-egyet a két oldalára illesztünk, majd a találkozási pontnál összesodorjuk, és ismét átgörgetjük a 2 tenyerünk között, hogy biztosan szép kis gombóc legyen.
A maradék marcipánt nyújtsuk egy 18 cm-es körré.


Összeállítás:
A tortát vágjuk 3 lapra. Töltsük meg a csokikrémmel, majd vonjuk be a tetejét és a külsejét is. A tetejére legalább annyit hagyjunk, mint amennyit a lapok közé, belülre töltöttünk.
Az oldalát szórjuk meg a reszelt étcsokival, a tetejére simítsuk rá óvatosan a 8 szeletre vágott marcipánlapot.
Nyomjunk tejszínhabrózsákat a marcipáncikkelyek közepébe. Illesszük a közepükbe a golyókat, majd szúrjunk mögé csokidíszt.

2 megjegyzés:

  1. Áááhhh, durván jó dolgokat csinálsz! :) Most nézegetem végig a blogodat.

    VálaszTörlés