2011. augusztus 4.

A (talán) legjobb piskóta és avokádós túrókrém

Hogy miért írom a talánt? :) Mert sohasem tudhatja az ember, hogy mikor jön vele szembe egy még jobb. De biztosan állítom, hogy fantasztikus. (Sajnos a közepe nem sült át, így meg kellett ennem több, mint a torta felét.) Igazán puha és kakaós, pont mint amilyennek Csokiparány ígéri. A töltelék 2 mozdulat, de azért kell bele az az avokádó, ne spóroljuk ki. :)
Főleg, hogy annyi jótékony hatása van. Már akkor is akartam írni róla, amikor a tésztába kevertem, de azt hiszem túl sok dolgom volt. Azonban most nem ússzátok meg :)
Növénytanilag a zöldségekhez tartozik. Tény, hogy a kalóriatartalma igen magas (160/100 g), ami a zsírtartalmának köszönhető. Nagy mennyiségben tartalmaz azonban egyszeresen telítetlen zsírsavakat, így ha lecseréljük rá a zsiradékunk egy részét, lényegesen egészségesebbé tettük. Rendben tartja a koleszterinszintet, vérnyomást, illetve a folsavtartalma segít megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulását. A hatalmas K-vitamin tartalma miatt a mell és prosztatarák bizonyos fajtái ellen is védelmet nyújt.


Hozzávalók 2 db piteszerűen tölthető piskótához vagy 1 magas tortához (18 cm)
        5 dkg kakaó (a mennyiség miatt ismét leszögezném, hogy a natúrról van szó)
        1 dl forró víz
        0,8 dl olaj
        3 tojás
        1 teáskanál vaníliakivonat
        11 dkg liszt
        22,5 dkg cukor
                1,5 teáskanál sütőpor
        1 mokkáskanál szódabikarbóna
        csipet só

A vizet felforraljuk, majd belekeverjük a kakaót. Egy nagyon sűrű, szinte alig keverhető massza a végeredmény. Hagyjuk állni egy 15 percig, szobahőmérsékleten, letakarva.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket verjük kemény habbá.
A sárgákat az olajjal teljesen homogénre keverjük, majd beledolgozzuk a kakaót és vaníliát is. Egy külön tálban vegyítsükössze az összes száraz hozzávalót (igen, a cukrot is), majd felváltva keverjük az olajos masszához a fehérjével. Óvatosan, mert ha a habot összetörjük, a piskótánk soha nem fog felemelkedni.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Vajazzunk ki egy 18 cm-es tortaformát, majd öntsük bele a masszát. Süssük kb. 18 percig. Mindenképpen alkalmazzuk a tűpróbát, mert külsőre lehet, hogy még nem tűnik jónak, belül meg már igen, de persze a fordítottja sem lehetetlen. :) Lásd nálam.
Hagyjük gőzölögni, majd ha már nem forró, szedjük ki a formából. Hűtsük ki teljesen.


Avokádós túrókrém:
        40 dkg tehéntúró
        2 púposabb evőkanál porcukor
        1 kisebb puha! avokádó
        1,5 dl habtejszín

Az avokádót meghámozzuk, majd eltávolítjuk a magját. A tejszínt kemény habbá verjük a cukorral. Belekeverjük a villval kissé szétnyomkodott avokádót, és a túrót, majd összedolgozzuk.


Összeállítás: A tésztát kettévágjuk. A torták közepét kivágjuk: 2 cm-es peremet és aljat hagyva mindenhol. A tölteléket beleadagoljuk, majd a tetejét valamilyen bogyós gyümölccsel díszítjük.

2 megjegyzés:

  1. Érdekes ez az avokádó a sütikben, de határozottan tetszik:) Nagy avokádó fogyasztó lévén mostmár tuti kipróbálom.

    VálaszTörlés